Banner
Banner
50m riffel
Skrevet af Jeppe V. K.   
Onsdag, 28. januar 2009 15:32

50m riffel skydes med salonrifler. Skydningen foregår udendørs på vore baner i Dall. Der skydes i forskellige klasser opdelt efter alder og gennemsnitsresultater fra stævner. Vi skyder under de 2 forbund der er for riffel i Danmark nemlig DDS (De Daske Skytteforeninger) og DSU (Dansk Skytte Union). DDS er i samarbejde med DGI og er for bredden, men DSU hører under DIF og er mere for eliten, men der kan sagtens skydes for begge forbund på samme tid.

DDS (De Danske Skytteforeninger)

Fælles for alle klasser er, at man skyder en serie á 15 skud + prøveskud. Prøveskudende skydes inden man går i gang med den gældende serie. Prøveskudende bruger man til, at indskyde geværet så det passer til en inden man går i gang. Har man brug for hjælp til dette, spørger man en af banehjælperne, som er på banen.

For børn op til og med 13 år skydes der liggende med geværstøtte. Dette vil sige at man skyder en serie á 15 skud liggende + prøveskud. Der skydes i børneklasserne BK1, BK2, BK3 og BK4. Som helt ny, starter man i BK4 og efter hånden bevæger man sig op indtil man ender i BK1 eller BK2 som er de bedste børneklasser. Man stiger i klasserne ved, at skyde ved diverse stævner lokalt og nationalt.

For unge i alderen 14-21 år skydes der i juniorklassen eller i ungklassen. I juniorklassen skydes der liggende med rem eller stående med høj støtte. Remmen sættes på riflen og på den ene overarm, hvorved vægten fra geværet bæres i remmen. Den høje støtte virker som børnestøtten, men man står op i stedet for at ligge ned.. I ungklassen skydes der i 3 stillinger, liggende, stående og knælende. En serie er derfor 5 liggende, 5 stående og 5 knælende.

Alle over 21 år skyder i senior klasse  eller i åben klasse . Senior klassen, eller klasserne 1, 2, 3 og 4, skyder i samme stillinger som ungskytterne. Åben klasse skytter skyder i klasserne ÅK1 og ÅK, hvor der skydes liggende i juniorstillingen eller stående med høj støtte.

Er man over 55, og ikke ønsker at skyde mod den store gruppe af åbenklasse skytter, er der 2 veteran klasser, hvor der skydes i begge junior/åbenklasse stillinger.

DSU (Dansk Skytte Union)

Skydning under DSU regi er kun for skytter der skydder liggende med rem og i seniorstillingen. Der skydes på en mindre skive, den samme som ved OL, men stadig på 50 meter.

Der skydes 60 skud liggende samt halv- og helmatch. En halvmatch er 20 skud i hver stilling + prøveskud før stilling skift til hver stilling. En helmatch skydes på samme måde, men i stedet skydes der 40 skud i, hver stilling.

Senest opdateret: Mandag, 15. juni 2009 20:09